030-6889304 hypotheek@reinerie.nl

Volgens wereldwijd onderzoek vertrouwen mensen een robot vaker bij geldzaken, dan hun eigen oordeel. Ook Nederlandse jongvolwassenen gebruiken online tools, bijvoorbeeld voor een hypotheekberekening. Toch zoekt zo’n driekwart van de millennials hulp bij een financieel adviseur. Terecht, zo blijkt.

Voorkeur voor persoonlijk advies bij aankoop woning
Suggesties op Spotify of voor een volgend boek op Bol.com. Via kunstmatige intelligentie kunnen slimme systemen je aardig leren kennen en helpen. Er wordt zelfs al gehint op rechtspraak door robots. Emotieloos en dus eerlijker? Of best wel beangstigend? Bij alles wat er speelt rondom het kopen van een huis heeft een ruime meerderheid van de Nederlanders nog steeds de voorkeur voor persoonlijk (onafhankelijk) advies. Ook bij mensen onder de 30 is dat nog 71%. Dit blijkt uit recent onderzoek namens ICT-bedrijf Tjip.

Niet blind vertrouwen op tools
Hoeveel hypotheek je kunt krijgen, hangt van diverse factoren af. Meestal meer dan waar snelle of slimme online tools rekening mee houden. Bovendien, maximaal is niet altijd ideaal. Lastig is wel, dat zo’n bedrag-op-je-scherm snel ‘verankerd’ raakt in je hoofd.

Expert maakt het verschil
Het Actieplan testte hoe consumenten te behoeden voor verkeerde keuzes – hoe dit ‘ankereffect’ tegen te gaan. Gedegen advies is niet alleen nuttig bij verhuisplannen. Ook bij andere ‘life events’ – zoals trouwen, kinderen krijgen, scheiden, een bedrijf starten, je pensioen plannen – maakt een persoonlijk gesprek hét verschil. Met een mens van vlees en bloed (en misschien slimme software) dus en nog even beter niet met een kille robot.