030-6889304 hypotheek@reinerie.nl

Spaarhypotheek

Wat is een spaarhypotheek? Bij een spaarhypotheek spaar je tijdens de looptijd, in een kapitaalverzekering voor het aflossen van de hypotheek. Deze uiteindelijke waarde, wordt gebruikt voor de aflossing van je hypotheek. Bij deze hypotheekvorm staat de rentevergoeding gelijk aan de nog te betalen te betalen hypotheekrente.

Er zijn twee soorten spaarhypotheek;

  1. Traditionele spaarhypotheek: Bij een traditionele spaarhypotheek stop je het spaargeld in een kapitaalverzekering. Hier zit ook automatisch een overlijdensrisicoverzekering bij in. 
  2. Bank spaarhypotheek: Bij deze vorm spaar je op een speciaal geblokkeerde spaarrekening. 

Hoe werkt een spaarhypotheek?

Bij een spaarhypotheek is het niet verplicht maandelijks af te lossen. Het enige waar je maandlasten uit bestaan zijn de levensverzekering en rente die gekoppeld zijn aan je hypotheek. De levensverzekering premie bestaat uit twee onderdelen. Een spaarpremie en een risicopremie. Het bedrag wat je betaalt aan spaarpremie is afhankelijk van de hoogte van je hypotheekschuld. De maandelijkse spaarpremie in combinatie met het rentebedrag is bij elkaar opgebouwd het uiteindelijke bedrag om de gehele hypotheekschuld af te betalen. De risicopremie betaal je zodat bij overlijden de levensverzekering tot een uitkering komt en de hypotheek met die uitkering kan worden afgelost. 

De kenmerken van een spaarhypotheek:

  • Bij deze hypotheekvorm bestaat je hypotheek uit twee onderdelen, namelijk de lening en de spaarverzekering.
  • Bij deze hypotheekvorm los je niet af tijdens de looptijd.
  • Bij deze hypotheekvorm betaal je premie en hypotheekrente voor de spaarverzekering.
  • Bij deze hypotheekvorm los je de lening aan het einde van de looptijd in één keer af.

Spaarhypotheek en verhuizen

Sinds 2013 kan je geen nieuwe spaarhypotheek afsluiten, daarentegen is het wel mogelijk om je oude spaarhypotheek mee te verhuizen naar jouw nieuwe woning. Je kan deze lening niet meer verhogen, verlagen of verlengen. Kom je dus tekort? Kies dan voor een andere hypotheekvorm. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een annuïteitenhypotheek. Het is belangrijk dat je je hierin goed laat adviseren door specialisten. 

De voordelen van een spaarhypotheek:

  • Deze hypotheekvorm is een van veiligste hypotheekvormen, je lost namelijk hoe dan ook je hypotheek af.
  • Je hebt bij deze hypotheekvorm ook stabiele maandlasten.

Extra aflossen of storten per maand

Door belastingvoordelen van een spaarhypotheek is het wellicht minder interessant om maandelijks extra geld af te lossen dan voor andere hypotheekvormen. Het storten van extra geld daar in tegen kan wel voordelig zijn. Wel is het zo dat dit geld dan vaststaat en pas vrijkomt als je hypotheek daadwerkelijk afloopt. Er zijn wel voorwaarden gekoppeld aan extra storten. Zo is het namelijk dat dit geld alleen gebruikt mag worden om je hypotheek mee af te lossen. Ook is het zeer belangrijk dat het eindkapitaal niet hoger mag worden dan vooraf bepaald. 

Andere hypotheekvormen:

Behalve de Spaarhypotheek, bieden wij nog veel andere hypotheekvormen aan. Zo bieden wij bijvoorbeeld ‘’lineaire hypotheken’’ aan. Dit is een hypotheekvorm waarbij je gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag aflost. De hypotheekrente en daarmee jouw fiscale voordeel daalt gedurende de looptijd. 

De ‘’beleggingshypotheek’’. Dit is een hypotheek die is gekoppeld aan een aparte beleggingsrekening, waarin vermogen voor de hypotheekaflossing wordt opgebouwd. Met deze rekening beleg je eenmalig of periodiek in beleggingsfondsen. 

De ‘’annuïteitenhypotheek’’. Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij de maandelijkse som van rente plus aflossing gedurende de gehele looptijd hetzelfde is. In het begin betaal je echter meer rente en minder aflossing. Tegen het einde van de looptijd is dit andersom. 

De ‘’Aflossingsvrije hypotheek’’. Bij een aflossingsvrije hypotheek los je niets af, maar betaal je alleen rente over de hypotheekschuld. De aflossingsvrije hypotheek is nu alleen nog beschikbaar voor bestaande huizenbezitters die hun woning vóór 1 januari 2013 gekocht hebben en daarvoor een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten. 

Tot slot; de ‘’levenhypotheek’’. Bij een levenhypotheek los je niet af en maak je gebruik van een levensverzekering of een bank spaarverzekering. Je profiteert niet van de hypotheekrenteaftrek, aangezien je sinds 1 januari 2013 echter alleen hypotheekrenteaftrek krijgt als je aflost. Een levenhypotheek is alleen nog beschikbaar voor bestaande huizenbezitters die hun woning vóór 1 januari 2013 gekocht hebben en al een levenhypotheek op die woning hebben. 

Voor meer informatie over de spaarhypotheek en eventuele andere hypotheekvormen die wij aanbieden, verwijs ik je graag door naar het overzicht op onze website. Het is ook mogelijk contact met ons op te nemen voor een advies op maat. 

 

2 + 10 =