030-6889304 hypotheek@reinerie.nl

Levenhypotheek

Wat is een Levenhypotheek?

Een levenhypotheek is een hypotheekvorm waarbij er tijdens de looptijd niet wordt afgelost, maar er als het ware een levensverzekering wordt afgesloten die ervoor dient dat de hypotheek aan het einde van de looptijd wordt afbetaald. Deze hypotheekvorm wordt ook wel kapitaalverzekering genoemd. Gedurende de jaren wordt als het ware een vermogen opgebouwd waarmee aan het einde van de looptijd de hypotheek afgelost kan worden. Dit vermogen wordt opgebouwd in de vorm van een levensverzekering. De premie voor de levensverzekering is te onderscheiden in twee delen. 

 1. Hypotheekrente; Dit gedeelte van de levensverzekering is gebaseerd op hoeveel je per maand aan hypotheeklasten betaalt. Een lagere hypotheekrente leidt automatisch tot lagere maandlasten. Een hogere hypotheekrente leidt automatisch tot hogere maandlasten. 
 2. Een overlijdensrisicodeel; Met dit bedrag wordt het risico op overlijden gedurende de periode gedekt. 

Hoe werkt het?

Bij een levenhypotheek los je niet af en maak je gebruik van een levensverzekering of een bank spaarverzekering. je profiteert niet van de hypotheekrenteaftrek, aangezien je sinds 1 januari 2013 echter alleen hypotheekrenteaftrek krijgt als je daadwerkelijk aflost. Bij deze hypotheekvorm bouw je het kapitaal in termijnen op, maar los je niet direct af. Dat gebeurt pas aan het einde van de looptijd. 

Kenmerken van een Levenhypotheek:

 • Er is geen sprake van een verplichte aflossing tijdens de looptijd. Het bedrag wordt pas aan het einde van de looptijd afgelost met de uitkering van de levensverzekering.
 • Je maandelijkse lasten bestaan uit de hypotheekrente en een verzekeringspremie.
 • Het rendement is niet gegarandeerd maar afhankelijk van het beleggingsresultaat. 
 • Je kiest zelf voor een hypotheekverstrekker. Dit kunnen verschillende partijen zijn en hoeft niet de verzekeraar te zijn. 

Voordelen levenhypotheek:

 • Bij de levenhypotheek blijven de maandelijkse lasten elke maand hetzelfde mits je een gelijke rente heeft. 
 • De fiscale renteaftrek blijft gehandhaafd gedurende de looptijd. 
 • Het is mogelijk om belastingvrij vermogen op  te bouwen middels een KEW (Voor 1 januari 2013). Een KEW of SEW is een verzekering of spaarrekening die op een afgesproken datum een eenmalig bedrag uitkeert.
 • Een aantal verzekeraars bieden een korting aan op de rente die betaalt moet worden voor de levensverzekering. 
 • Bij de levenhypotheek is er in feite sprake van een aflossingsvrije lening en een verpande polis. De polis kan meestal na aflossing van de hypotheek ongewijzigd worden voortgezet. Dit is handig indien je plannen hebt om te verhuizen en de hypotheek met je mee te nemen. 
 • Er zijn geldverstrekkers die de verzekeringen van een groot aantal verzekeraars als zekerheid voor de verpanding accepteren. Hierdoor is het mogelijk de geldverstrekker met de gunstigste rentetarieven te kiezen gecombineerd met de meest voordelige kapitaalverzekering.

Een Levenhypotheek afsluiten in 2022

Om in de huidige omstandigheden een levenshypotheek af te sluiten, is helaas niet meer mogelijk. De levenshypotheek is alleen nog beschikbaar voor bestaande huizenbezitters die hun woning voor 1 januari 2013 gekocht hebben en er al een levenhypotheek op hebben. Zij zijn echter wel in staat om de bestaande levenhypotheek nog over te sluiten of om te zetten zonder daarbij hun hypotheekrenteaftrek te verliezen. Ook de Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) is alleen nog beschikbaar voor bestaande huizenbezitters die hun woning voor 1 januari 2013 gekocht hebben en al een Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW) bij de hypotheek hebben.

Andere hypotheekvormen:

Behalve de levenshypotheek, bieden wij nog veel andere hypotheekvormen aan. Zo bieden wij bijvoorbeeld ‘’lineaire hypotheken’’ aan. Dit is een hypotheekvorm waarbij je gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag aflost. De hypotheekrente en daarmee jouw fiscale voordeel daalt gedurende de looptijd. 

De ‘’spaarhypotheek’’. Bij deze vorm spaar je tijdens de looptijd maandelijks in een kapitaalverzekering voor de aflossing van jouw hypotheek. 

De ‘’annuïteitenhypotheek’’. Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij de maandelijkse som van rente plus aflossing gedurende de gehele looptijd hetzelfde is. In het begin betaal je echter meer rente en minder aflossing. Tegen het einde van de looptijd is dit andersom. 

De ‘’Aflossingsvrije hypotheek’’. Bij een aflossingsvrije hypotheek los je niets af, maar betaal je alleen rente over de hypotheekschuld. De aflossingsvrije hypotheek is nu alleen nog beschikbaar voor bestaande huizenbezitters die hun woning vóór 1 januari 2013 gekocht hebben en daarvoor een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten. 

Tot slot; de ‘’beleggingshypotheek’’. Een hypotheek die is gekoppeld aan een aparte beleggingsrekening, waarin vermogen voor de hypotheekaflossing wordt opgebouwd. Met deze rekening beleg je eenmalig of periodiek in beleggingsfondsen.

Voor meer informatie over de levenhypotheek en eventuele andere hypotheekvormen die wij aanbieden, verwijs ik je graag door naar het overzicht op onze website. Het is ook mogelijk contact met ons op te nemen voor een advies op maat. 

 

4 + 2 =