030-6889304 hypotheek@reinerie.nl

Hypotheek recreatiewoning 

Je droomt van een mooie recreatiewoning in Nederland, maar je hebt niet genoeg spaargeld, geen enkel probleem! Want een recreatiehypotheek maakt het mogelijk om jouw woning alsnog te financieren. 

Hoe werkt een recreatiehypotheek?

Het is mogelijk om de recreatiehypotheek voor zowel nieuwe als bestaande woningen aanvragen. De hypotheek moet wel een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek betreffen, andere vormen zijn niet mogelijk. Verder kan je tot maximaal 70% van de marktwaarde van de recreatiewoning financieren met een hypotheek. Wat betreft de rente is zowel een vaste als variabele rente mogelijk. Wat handig is om te weten is dat een tweede woning in combinatie met de bijbehorende schuld de belastingdienst als vermogen ziet. In dit geval mag je de lening aftrekken van het vermogen, maar je mag de rente en de kosten voor onderhoud niet aftrekken van de belasting. 

Kenmerken van een recreatiehypotheek

Met een recreatiehypotheek is verhuur onder bepaalde voorwaarden beperkt toegestaan. Verder is een recreatiehypotheek voor de financiering van nieuwe en bestaande recreatiewoningen bedoeld. Elke rentevorm is hierbij ook toegestaan, zoals eerder aangegeven. Je betaalt geen volledige financiering tot maximaal 70% van de woningwaarde. Ook is het belangrijk om te vermelden dat je 0.66% bovenop de reguliere rentetarieven betaald. Verhuurinkomsten tellen niet mee bij de hypotheek bepaling. 

Voorwaarden voor een recreatiehypotheek

Als je een recreatie hypotheek wilt aanvragen, moet je rekening houden met het volgende;

  1. De woning moet in Nederland op eigen grond staan. 
  2. De woning moet aangesloten zijn op water en elektriciteit.
  3. De woning moet van steen zijn en niet verplaatsbaar.
  4. De woning moet in alle seizoenen bewoonbaar zijn. 
  5. De woning moet aangesloten zijn op het openbare wegennetwerk.
  6. De woning moet hoofdzakelijk bedoeld zijn voor eigen gebruik. 

Belangrijkste verschillen hoofdwoning hypotheek en recreatiewoning hypotheek

Hieronder beschrijven we een aantal belangrijke verschillen tussen een reguliere hypotheek en een recreatiewoning hypotheek. 

Met een hoofdwoning hypotheek, is de woning waar je de hypotheek voor afsluit het hoofdbedrijf. Op het adres van deze woning ben je ingeschreven bij de gemeente. Als je de recreatiewoning als jouw hoofdwoning wilt laten registreren, is het niet mogelijk een recreatiewoning hypotheek voor deze woning af te sluiten. 

Voor jouw hoofdwoning kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. Voor een recreatiewoning, kun je echter maximaal 70% van de waarde financieren middels een hypotheek. Voor het overige deel heb je eigen inkomen nodig. 

Op hypotheken voor je hoofdwoning kun je in aanmerking komen voor nationale hypotheek garantie. Op een hypotheek voor een recreatiewoning is nationale hypotheek garantie niet van toepassing. 

Voor de hypotheek van jouw hoofdwoning betaal je het reguliere rentetarief. Voor een recreatiewoning betaal je 0,66% bovenop de reguliere rentetarieven.

Wonen in een recreatiewoning

Mocht je overwegen een recreatiewoning aan te schaffen, is het handig de regels te controleren bij de gemeente waar de woning is gebaseerd. De gemeente bepaalt namelijk de regels voor wonen in een vakantiewoning. In een bestemmingsplan staat wat de functie van de woning betreft. Een vakantiehuisje op een vakantiepark, camping of op het strand heeft als officiële bestemming ‘’recreatie’’ en mag dus niet gediend worden voor permanent wonen. Heeft de vakantiewoning de bestemming ‘wonen’’ mag dit dus wel. Om deze reden is het dus niet mogelijk om de recreatiehypotheek te gebruiken voor jouw hoofdverblijf. 

 

10 + 8 =