030-6889304 hypotheek@reinerie.nl

Beleggingshypotheek

Wat is een beleggingshypotheek?

De term ‘’beleggingshypotheek’’ legt eigenlijk al uit wat het inhoudt. Bij een beleggingshypotheek bouw je eigenlijk kapitaal op door middel van beleggen om vervolgens je hypotheek op deze wijze af te lossen. Het geld dat daadwerkelijk wordt belegd, staat op een speciale beleggingsrekening die gekoppeld is aan je hypotheek. Je lost maandelijks niks af, maar je belegd een bedrag waarmee je aan het einde van je looptijd verwacht de hypotheek ermee te kunnen afbetalen. 

Kenmerken van een beleggingshypotheek

Zoals eerder vermeldt, wordt het geld om te beleggen op een speciale beleggingsrekening gestort die gekoppeld is aan je hypotheek. Dit doe je door middel van een maandelijkse hypotheekrente betaling. Daarmee los je aan het einde van je looptijd je hypotheek volledig af. Een zeer belangrijk aspect van deze rekening is dat die geblokkeerd is. Dit zodat je  geen geld van de rekening af kunt halen gedurende de looptijd. Ook is het mogelijk dat je aan het van de looptijd een restschuld hebt doordat je niet genoeg rendement hebt behaald. 

Soorten beleggingshypotheken

Elke soort beleggingshypotheek bestaat uit een aflossingsvrije lening die gebruik maakt van beleggingen om kapitaal op te bouwen voor de aflossing daarvan. Er zijn drie verschillende manieren waarop dit gebeurd;

  • Effectenhypotheek: Er is sprake van een effectenhypotheek wanneer er enkel wordt belegd in effecten. Deze variant komt met grote risico’s aangezien effecten soms niet genoeg opbrengen om de eindschuld af te lossen. 
  • Beleggingspolis Hypotheek: Wanneer er in beleggingsfondsen wordt belegd via een beleggingsverzekering.
  • Bankspaarhypotheek beleggen: Wanneer er in beleggingsfondsen wordt belegd via een beleggingsrekening. 

Voordelen van de beleggingshypotheek:

  1. Je hebt kans om een hoger kapitaal te behalen dan nodig.
  2. Maximale hypotheekrente aftrek.
  3. Overlijdensrisicodekking inbegrepen en eventueel los aan te vullen. 
  4. Beleggingen kunnen worden meegenomen naar hypotheek bij een andere bank.
  5. De maandlasten blijven gelijk mits de rente van uw hypotheek niet wijzigt. 

Rente beleggingshypotheek en maandlasten

Zoals het voor elke hypotheekvorm belangrijk is, is rente ook zeer belangrijk voor de maandlasten die je betaalt voor een beleggingshypotheek. Elke maand betaal je namelijk een bepaald tarief zoals vooraf afgesproken. Verder is het ook mogelijk een overlijdenspremie te betalen. Dit wordt dan ook bij je maandelijkse kosten verrekend. Mochten je hypotheekrente en inleg premies niet veranderen over tijd, blijven je maandlasten hetzelfde. 

Afsluiten niet meer mogelijk, oversluiten wel

Na het lezen van deze tekst is het begrijpelijk dat je interesse hebt om een beleggingshypotheek af te sluiten of dat je jouw beleggingshypotheek zou willen berekenen. Echter is dit helaas niet meer mogelijk aangezien deze hypotheekvorm niet meer wordt aangeboden. Sinds 2013 geldt namelijk de fiscale regel dat je jouw hypotheek in maximaal 30 jaar minimaal annuïtair moet aflossen. Bij de beleggingshypotheek wordt tijdens de looptijd niet afgelost, dat gebeurt pas aan het eind. 

Mocht je op dit moment al wel een beleggingsverzekering hebben, dan is het nog wel mogelijk om hem over te sluiten naar een andere bank of er een andere woning mee te financieren. Helaas is het niet meer mogelijk het bedrag nog te verhogen. 

Andere hypotheekvormen

Behalve de beleggingshypotheek, bieden wij nog veel andere hypotheekvormen aan. Zo bieden wij bijvoorbeeld ‘’lineaire hypotheken’’ aan. Dit is een hypotheekvorm waarbij je gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag aflost. De hypotheekrente en daarmee jouw fiscale voordeel daalt gedurende de looptijd. 

De ‘’spaarhypotheek’’. Bij deze vorm spaar je tijdens de looptijd maandelijks in een kapitaalverzekering voor de aflossing van jouw hypotheek. 

De ‘’annuïteitenhypotheek’’. Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij de maandelijkse som van rente plus aflossing gedurende de gehele looptijd hetzelfde is. In het begin betaal je echter meer rente en minder aflossing. Tegen het einde van de looptijd is dit andersom. 

De ‘’Aflossingsvrije hypotheek’’. Bij een aflossingsvrije hypotheek los je niets af, maar betaal je alleen rente over de hypotheekschuld. De aflossingsvrije hypotheek is nu alleen nog beschikbaar voor bestaande huizenbezitters die hun woning vóór 1 januari 2013 gekocht hebben en daarvoor een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek hebben afgesloten. 

Tot slot; de ‘’levenhypotheek’’. Bij een levenhypotheek los je niet af en maak je gebruik van een levensverzekering of een bank spaarverzekering. Je profiteert niet van de hypotheekrenteaftrek, aangezien je sinds 1 januari 2013 echter alleen hypotheekrenteaftrek krijgt als je aflost. Een levenhypotheek is alleen nog beschikbaar voor bestaande huizenbezitters die hun woning vóór 1 januari 2013 gekocht hebben en al een levenhypotheek op die woning hebben. 

Voor meer informatie over de beleggingshypotheek en eventuele andere hypotheekvormen die wij aanbieden, verwijs ik je graag door naar het overzicht op onze website. Het is ook mogelijk contact met ons op te nemen voor een advies op maat. 

1 + 13 =