Hypotheek afsluiten
Verschillende situaties
Iedere hypotheek die wordt afgesloten is anders. Dit hangt heel erg af van de situatie waarin je je bevindt. Zo wordt er namelijk gekeken of je een starter bent in de markt, of je al een hypotheek hebt en wilt gaan verhuizen, of je een tweede huis wilt kopen, etc. Er zijn talloze situaties waar rekening mee gehouden moet worden.
Hoeveel kan je betalen?
Het maandtarief van je hypotheek hangt af van de volgende zaken. Het bedrag dat je leent, de rente die je betaalt en het type hypotheek. Maak van te voren een duidelijk overzicht waarin je neerzet wat je ongeveer maandelijks kwijt wilt zijn. Bepaal hier ook bij wat je in de nabije toekomst wilt gaan doen. Ondernemen, een gezin starten, studeren, etc. dit zijn allemaal factoren die ook invloed gaan hebben op je inkomen. Houd er ook rekening mee dat wanneer je een koopwoning aanschaft, je veel kosten kwijt zult zijn aan onderhoud en andere kosten. Rekening houdend met deze factoren samen met eventuele spaargeld dat je hebt opgebouwd, laat zien hoeveel je maandelijks te besteden hebt aan hypotheek kosten.
De maximale hypotheek
Wanneer je een hypotheek afsluit moet je erop letten dat het hypotheek bedrag niet hoger is dan 100% van de waarde van de woning. Aankoop en verbouwing kosten kun je dus niet meetellen in je hypotheeksom. Hypotheek aanbieders toetsen aan de hand van wettelijke leennormen hoeveel een huishouden maximaal kan lenen.
Waar kijkt de hypotheekverstrekker naar?
Er zijn verschillende aspecten waar een hypotheekverstrekker naar kijkt voordat je een hypotheek daadwerkelijk mag afsluiten. Ten eerste wordt er gekeken naar je inkomen. Dit is misschien het belangrijkste aspect aangezien het belangrijk is om te weten of je de aflossing wel kunt betalen, of je niet in de problemen kom met afbetalen, etc. Als je een partner hebt, wordt er gekeken naar jullie gezamenlijke inkomen. Het tweede inkomen wordt met een ratio van 0,9 meegeteld. Ook wordt er gekeken naar de waarde van het huis. Mocht het zo zijn dat je de hypotheek niet meer kunt betalen, heeft de verstrekker altijd het recht om je huis als onderpand te nemen. Dit geeft de verstrekker de mogelijkheid om het huis te verkopen om met de opbrengst de overige schuld te kunnen betalen.
Soorten hypotheek
Er zijn verschillende soorten hypotheken die afgesloten kunnen worden afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Hieronder een lijst van de verschillende hypotheekvormen;
Lineaire hypotheek: Een hypotheek waarbij u gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag aflost. De hypotheekrente en daarmee uw fiscale voordeel daalt gedurende de looptijd.
Spaarhypotheek: Bij deze hypotheek spaart u tijdens de looptijd maandelijks in een kapitaalverzekering voor de aflossing van uw hypotheek.
Annuïteitenhypotheek: Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij de maandelijkse som van rente + aflossing gedurende de gehele looptijd hetzelfde is.
Aflossingsvrije hypotheek: Bij een aflossingsvrije hypotheek lost u niets af, maar betaalt u alleen rente over de hypotheekschuld.
Levenhypotheek: Bij een levenhypotheek lost u niet af en maakt u gebruik van een levensverzekering of een bank spaarverzekering.
Beleggingshypotheek: Een hypotheek die is gekoppeld aan een aparte beleggingsrekening, waarin vermogen voor de hypotheekaflossing wordt opgebouwd.
Over ons
Wij zijn een firma die gespecialiseerd is in het adviseren op het gebied van hypotheken. Ons team is uitstekend op de hoogte van wat er in de gehele huizenmarkt speelt. Zo kunnen wij jouw altijd van het beste advies voorzien. Mocht je na het lezen van deze blog nog vragen hebben over onze service of wellicht ben je geïnteresseerd en wil je meer informatie, neem dan snel contact met ons op.