Eurobiljetten hebben diverse beveiligingskenmerken die het heel moeilijk maken om ze na te maken. Toch is er een kans dat je te maken krijgt met vals geld. Om je daar nog beter tegen te beschermen, heeft De Nederlandsche Bank (DNB) onlangs een app gelanceerd: de ‘Check je biljet’-app.
De kans dat je in Nederland een vals biljet tegenkomt, is vrij klein. In 2021 zijn in ons land 26.100 valse eurobankbiljetten aangetroffen. Bij de controles van DNB en de banken blijken maar twee van de 100.000 biljetten vals te zijn. Het meest vervalste biljet is het 50 eurobiljet. Ondanks het geringe risico vindt DNB het belangrijk om ontvangen biljetten goed te controleren.
Beveiligingskenmerken eurobiljetten
Het in omloop brengen van eurobiljetten valt onder de verantwoordelijkheid van het Ministerie van Financiën. Om vervalste biljetten van echte biljetten te kunnen onderscheiden, zijn er diverse beveiligingskenmerken aangebracht. Zo zie je een watermerk, een veiligheidsdraad en een doorzichtregister als je het biljet tegen het licht houdt en zie je aan de voorkant van het biljet de veranderende afbeelding van het foliehologram. Als je het biljet kantelt, zie je bij de biljetten tot 20 euro aan de achterkant een streep oplichten. Bij biljetten vanaf 50 euro verandert de kleur van de inkt. Door een speciaal drukproces voelen de bankbiljetten bijzonder aan. Via www.ecb.europa.eu kan je precies lezen hoe je zelf de verschillende eurobiljetten kan controleren op echtheid.
‘Check je biljet’-app
De ‘Check je biljet’-app maakt het controleren van eurobiljetten nog makkelijker. Immers, niet iedereen is op de hoogte van alle beveiligingskenmerken. De ‘Check je biljet’-app werkt in een paar eenvoudige stappen:
- Leg het bankbiljet dat je wil controleren eerst plat op een tafel.
- Hou vervolgens de smartphone erboven.
- De app controleert het biljet automatisch met behulp van de camera en geeft aan of het biljet echt is of niet.
De ‘Check je biljet’-app is beschikbaar op zowel IOS als Android en is gratis. De app is niet bedoeld voor winkeliers. Zij kunnen voor het controleren gebruikmaken van detectieapparaten.
Vervalste biljetten in bezit
DNB adviseert vervalste eurobiljetten niet aan te nemen. En als dat al is gebeurd, om ze dan in ieder geval niet uit te geven. Vals geld uitgeven is namelijk strafbaar. Als bekend is van wie het geld afkomstig is, kan de bezitter van het valse biljet dat melden bij de politie. Als dat niet bekend is, kan diegene terecht bij de bank waar hij of zij klant is. Een verdacht biljet kan ook worden opgestuurd naar DNB. Die onderzoekt het geld. Als daaruit blijkt dat het geld toch niet vals is, krijg diegene de tegenwaarde teruggestort op de bankrekening.
Valse euromunten duiken ook af en toe op. Die zijn nog moeilijker na te maken. Dit komt door de twee metaalsoorten die worden gebruikt. Daarnaast zijn de euromunten voorzien van de veiligste door automaten leesbare kenmerken en kunnen zonder uitzondering in alle eurolanden in automaten worden gebruikt, ongeacht de lidstaat die ze heeft uitgegeven.
Recente reacties