Hypotheek tweede huis
Je bent van plan een leuk strandhuisje aan de kust te kopen of een nieuwe appartement in een mooie stad waar je altijd al hebt willen wonen. Het is mogelijk om een hypotheek op een tweede huis af te sluiten. Echter moet je wel rekening houden met een paar punten.
Geen hypotheekrenteaftrek voor tweede woning
Als je ervoor kiest om een hypotheek af te sluiten op een tweede woning, is het belangrijk om te weten dat de hypotheekrente niet aftrekbaar is. Ook niet als je ervoor kiest om de financiering van deze woning middels de hypotheek op de hoofdwoning te laten lopen. Dit gedeelte van de lening wordt als consumptieve lening beschouwd, aangezien de aankoop van een tweede woning meestal als een luxe wordt beschouwd. Om deze reden is de rente niet aftrekbaar. Eventuele huuropbrengsten in dit geval zijn niet belast.
Financieren van een tweede hypotheek
Wanneer je een hypotheek wilt afsluiten op een tweede huis is er vrijwel geen enkele instelling die de kosten volledig zullen financieren. Echter is het in sommige gevallen wel mogelijk om een hypotheek op een tweede huis te krijgen, maar naast bepaalde eisen van huis zelf zoals dat het gebouw van steen gebouwd moet zijn, dat het gebouwd moet zijn op een fundering en dat het huis bijvoorbeeld met pannen moet zijn gedekt moet je er ook rekening mee houden dat je zelf ook eigen middelen moet inbrengen voor de aankoop.
Eisen tweede hypotheek
Hieronder hebben wij een lijst gemaakt met een aantal vereisten waar rekening mee gehouden moet worden bij het afsluiten van een tweede hypotheek.
- Er worden een aantal bouwkundige eisen gesteld aan de woning.
- Er is een verplichting qua inbreng van eigen middelen.
- Geen hypotheekaftrek op de rente.
- Bepaalde beperking zijn verbonden. Een voorbeeld is de verhuring van de woning.
Tweede woning verhuren
Wat je wilt doen met de tweede woning beïnvloed je hypotheek. Misschien is het plan wel om een vakantiewoning te kopen met als doel zo nu en dan heen en weer te reizen. In dit geval is er in principe niks aan de hand. Wil je de woning verhuren, gelden er andere regels. De woningwaarde van een huis dat wordt verhuurd is namelijk lager dan andere woningen. Hierdoor kan je dus minder hypotheek krijgen. Bovendien moet je toestemming krijgen van de hypotheekverstrekker om dit huis überhaupt te mogen verhuren. Als je zelf niet genoeg tijd hebt om van jouw vakantiehuis te genieten, is verhuren natuurlijk ook een goede optie. Zo is het mogelijk om wat geld bij te verdienen wanneer je jouw niet in de woning bevindt. Bovendien hoef je geen belasting te betalen over de huurinkomsten zolang je het huis niet meer dan 70% van de tijd verhuurt. De Belastingdienst kan hier mee informatie over geven.
Tweede huis in het buitenland
Wanneer je een tweede woning wilt kopen in Nederland is dat zeker mogelijk. Hier zijn uiteraard wel een aantal regels en voorwaarden aan verbonden. Wanneer je een tweede huis in het buitenland wilt kopen, is er voor instanties en banken nog een grotere risico aan verbonden. Daarom wordt er in dit geval nog meer voorwaarden aan verbonden. Om die reden raden we het aan om altijd een ontbindende voorwaarde in het koopcontract op te nemen. Dit is belangrijk voor wanneer je de financiering toch niet rond krijgt. Laat je goed adviseren wanneer je in het buitenland een tweede huis wilt kopen.
Hypotheek bij Reinerie
Bij Reinerie Hypotheken kan je terecht voor de beste adviezen en informatie over verschillende hypotheken. Wij bemiddelen en helpen met het afsluiten van de volgende hypotheken;
De ‘’Lineaire hypotheek’’ is een hypotheek waarbij je gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag aflost. De hypotheekrente en daarmee het fiscale voordeel daalt gedurende de looptijd.
Bij een ‘’Spaarhypotheek’’ spaar je tijdens de looptijd maandelijks in een kapitaalverzekering voor de aflossing van de hypotheek
Een ‘’Annuïteitenhypotheek’’ is een hypotheek waarbij de maandelijkse som van rente + aflossing gedurende de gehele looptijd hetzelfde is. In het begin betaal je echter meer rente en minder aflossing. Tegen het einde van de looptijd is dit andersom.
Bij een ‘’Aflossingsvrije’’ hypotheek los je niets af, maar betaal je alleen rente over de hypotheekschuld.
Bij een ‘’Levenhypotheek’’ los je niet af en maakt je gebruik van een levensverzekering of een bank spaarverzekering.
Een ‘’Beleggingshypotheek’’ is gekoppeld aan een aparte beleggingsrekening, waarin vermogen voor de hypotheekaflossing wordt opgebouwd. Met deze rekening beleg je eenmalig of periodiek in beleggingsfondsen.
Heb je behoefte naar meer informatie of een persoonlijk advies? Neem dan gerust contact met ons op door te bellen naar; 030-6889304.