030-6889304 hypotheek@reinerie.nl

Blijft de hypotheekrente op het huidige niveau, of is er kans dat deze verder omlaag gaat? Handig om te weten als u op het punt staat om een huis te kopen, uw woning wilt verbouwen of als de rentevaste periode van uw huidige hypotheek bijna afloopt. Om de twee weken geeft Philip Bokeloh van ABN AMRO zijn visie op de rente. Hij houdt u op de hoogte van ABN AMRO’s verwachtingen voor de economie en de hypotheekrente.

Lange rente omlaag als er meer zekerheid komt over ECB-koers

Door de wisselende berichten over het ECB-beleid en door enkele gunstiger dan verwachte cijfers over de Europese en Amerikaanse economie zijn de verwachtingen ten aanzien van de inflatie op financiële markten naar boven bijgesteld. Hierdoor is de rente op leningen met een langere looptijd licht opgelopen. De 10-jaars rente op Nederlandse staatsleningen, een belangrijke maatstaf voor de 10-jaars hypotheekrente, staat nu op 2,8%.

Wij denken dat de inflatiezorgen ongegrond zijn en gaan ervan uit dat de 10-jaars rente op Nederlandse staatsleningen zal dalen zodra dit ook uit de cijfers blijkt en er meer zekerheid is over de koers van de ECB. Volgens onze ramingen zal de 10-jaars rente dalen naar 2,25% eind dit jaar om vervolgens in 2025 op dat niveau te blijven hangen. In lijn daarmee zullen ook de tarieven voor hypotheken met een lange rentevastperiode omlaag gaan.

Bron: Philip Bokeloh (ABN AMRO). Hypotheekrente verwachting. Geraadpleegd op 28 juni 2024. https://www.abnamro.nl/nl/prive/hypotheken/actuele-hypotheekrente/voorspelling-ontwikkeling-hypotheekrente.html#:~:text=Volgens%20onze%20ramingen%20zal%20de,een%20lange%20rentevastperiode%20omlaag%20gaan