030-6889304 hypotheek@reinerie.nl

Werkenden en werkzoekenden kunnen in 2022 een budget van € 1.000 per jaar aanvragen voor opleiding en ontwikkeling. Deze vergoeding heet STAP-budget. STAP staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. De overheid wilt hiermee mensen helpen, die zich willen ontwikkelen om hun positie op de arbeidsmarkt te verbeteren. Het STAP-budget vervangt de huidige belastingaftrek voor studiekosten bij de inkomstenbelasting.

STAP-budget vanaf 1 januari 2022

De overheid vindt het belangrijk dat alle doelgroepen, dus ook mensen met lagere inkomens, zich blijven ontwikkelen en daarmee eigen regie blijven houden op hun loopbaan. Tot nu toe heeft de overheid hiervoor een fiscale aftrekpost op scholingsuitgaven ingevoerd. In de praktijk blijkt echter dat veel doelgroepen hier geen gebruik van maken, omdat zij de opleidingsuitgaven vaak niet eerst zelf kunnen voorschieten. Bovendien, juist wanneer mensen in een lagere belastingschijf vallen, moet vaak alsnog een groot deel van de opleidingskosten zelf worden betaald. Daarom heeft de overheid besloten om per 1 januari 2022 de fiscale aftrek te vervangen door de subsidieregeling STAP-budget (Stimulans Arbeidsmarktpositie).

Het STAP budget is een persoonlijk ontwikkelbudget van maximaal €1.000 dat beschikbaar wordt gesteld door de overheid. De subsidie is geschikt voor zowel werkenden als niet werkenden. De subsidie geldt voor les-, cursus- of examengeld. De aanvrager moet minimaal 18 jaar zijn en ontvangt nog geen andere financiering van onderwijs zoals studiefinanciering of bijvoorbeeld tegemoetkoming schoolkosten voor meerderjarigen. Wanneer een opleiding meerdere jaren duurt, moet er elk opleidingsjaar opnieuw subsidie aangevraagd en toegekend worden.